Ministri sa turskim konzorcijumom o autoputu

Bez autora
Apr 08 2013

Turski konzorcijum DOGUS-GULSAN, zainteresovan za projekat autoputa Bar-Boljare, spreman je da, u slučaju otpočinjanja saradnje, bude fleksibilan i da prihvati modele u vidu koncesija i imovine koja bi bila adekvatno valorizovana. Sa predstavnicima konzorcijuma danas su razgovarali ministri Radoje Žugić i Ivan Brajović. Na putu u zvaničnu posjetu Kini, ministri finansija i saobraćaja su, u Istanbulu razgovarali sa izvršnim direktorom finansijskog fonda Afii, Mehmedom Gandijem, i predstavnicima turskog konzorcijuma DOGUS-GULSAN. Razgovaralo se o projektu izgradnje autoputa Bar-Boljare, naročito prioritetne dionice od Podgorice do Mateševa, za čije je finansiranje zainteresovan turski konzorcijum. Turski partneri ponovili su spremnost da, u slučaju otpočinjanja saradnje, budu fleksibilni i prihvate modele obezbijeđivanja u vidu eksploatacije uglja i/ili boksita, zatim u vidu koncesija i imovine koja bi bila adekvatno valorizovana.

Ministri sa turskim konzorcijumom o autoputuTurski konzorcijum DOGUS-GULSAN, zainteresovan za projekat autoputa Bar-Boljare, spreman je da, u slučaju otpočinjanja saradnje, bude fleksibilan i da prihvati modele u vidu koncesija i imovine koja bi bila adekvatno valorizovana. Sa predstavnicima konzorcijuma danas su razgovarali ministri Radoje Žugić i Ivan Brajović.

Na putu u zvaničnu posjetu Kini, ministri finansija i saobraćaja su, u Istanbulu razgovarali sa izvršnim direktorom finansijskog fonda Afii, Mehmedom Gandijem, i predstavnicima turskog konzorcijuma DOGUS-GULSAN.

Razgovaralo se, kako je saopšteno, o projektu izgradnje autoputa Bar-Boljare, naročito prioritetne dionice od Podgorice do Mateševa, za čije je finansiranje zainteresovan turski konzorcijum.

"Turski partneri ponovili su spremnost da, u slučaju otpočinjanja saradnje, budu fleksibilni i prihvate modele obezbijeđivanja u vidu eksploatacije uglja i/ili boksita, zatim u vidu koncesija i imovine koja bi bila adekvatno valorizovana", navodi u saopštenju.

Postizanje ovakvog dogovora bi, zaključili su sagovornici, bilo od velikog značaja jer bi doprinijelo smanjenju fiskalne izloženosti države po ovom osnovu.

Žugić i Brajović su, kako se navodi, predočili sagovornicima da je crnogorska vlada u pregovorima sa određenim brojem eminentnih i renomiranih kompanija, zainteresovanih za izgradnju autoputa.

„Oni su upoznali sagovornike sa osnovnim kriterijumima kojima se Vlada rukovodi prilikom odabira partnera, a koji se, prije svega, odnose na održivost finansijske ponude u okviru budžeta Crne Gore, brzinu početka realizacije projekta i reference izvođača“, piše u saopštenju.

Konzorcijum Dogus-gulsan čine poznate i uspješne turske kompanije, čija je glavna djelatnost građevinarstvo i koje, u oblasti gradnje puteva, metroa i svih ostalih saobraćajnih infrstrukturnih objekata, posjeduju zavidno znanje i iskustvo.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik